Nihâl Atsız’ın yaşamı

(12 Ocak 1905 – 11 Aralık 1975)

Nihâl Atsız’ın yaşamı

Atsız

Atsız

 

Çağımızın önemli türklük bilimcisi, düşünürlerinden birisi olan Nihal ATSIZ, çalışmalarıyla geçmişimizin en eski dönemlerine deyin incelemeler yapmıştır. Türkçe’yi özleştirmede büyük çalışmaları olmuştur. Çok iyi ölçülerde yazı yazma, söz söyleme yeteği vardı.

Nihal Atsız, 12 Ocak 1905’te İstanbul Kadıköy’de doğdu. Atası Gümüşhane’ye bağlı Torul ilçesi, Midi köyündeki Çiftçioğulları’ndan, Anası Trabzon’un Kadıoğulları’ndandır. Hüseyin Nihal Atsız, Deniz Kuvvetleri’nde Deniz Güverte Binbaşılığı’ndan emekli olan Mehmet Nail Bey’in, bir Deniz Yarbayı’nın kızı olan Fatma Zehra Hanım ile evliliğinden olan üç çocuklarından biridir. Atsız’ın bir kardaşı eğitimci, yazar olan Ahmet Nejdet Sançar, diğer kardaşı Fatma Nezihe Çiftçioğlu’dur.

Nihal Atsız, ilk ile orta öğrenimini Kadıköy’deki Fransız ve Alman öğreneği (Mekteb,okul), Kadıköy ile İstanbul Sultanisi Öğrenekleri’nde yapmıştır. 1922 yılı Lisede iken sınavı kazanarak Çerü Emçiliği’ne “Askeri Tıb” a girmiştir. Buradan çıkarılınca Kabataş Lisesi’nde üç ay öğretmenlik, sonrasında ise Deniz Yolları’na bağlı bir gemide yazışma işlerinde çalışmıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin “Yüksek Öğretmenlik Öğrenimine başlar, başlamaz, Çerülüğe askere alınmıştır. İstanbul’da çeriliğini (askerlik) yaptıktan sonra yeniden öğrenimine dönüp, bitirmiştir. onra adı geçen  bölümde öğretim görevlisi boluşçusu “asistan” olarak kalmıştır.

1931 yılında “felsefe” bölümünde okuyan bayan Mehpare ile evlenmiş, 1935’te ayrılmıştır. Bu dönemden sonra aylık yayımlanan “Atsız Dergisi”ni çıkarmaya başlamıştır. Çıkardığı dergilerin çoğu, bir, bir yargı buyruğu ile kapatılmıştır.

Nihal Atsız, bir dönem Milli Eğitim Bakanlığı da yapan Reşit Galib’in Prof. Dr. Zeki Velidi Togan’ı ağır bir dille eleştirmesi üzerine, aralarında Pertev Naili Boratav’ın da bulunduğu sekiz arkadaşıyla birlikte “Zeki Velidi’nin öğrencisi olmakta sevinçliyiz.” diyen bir bildirim yollamıştır.

Nihal Atsız bir yazısı nedeni ile 13 Mart 1933‘de Üniversite görevinden uzaklaştırılmıştır. Üniversite görevinden uzaklaştırıldıktan sonra, üç ay Malatya Orta Öğrenekliği’nde (okulu) Türkçe öğretmeni olarak, dört ayda Edirne Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak çalışmıştır.

Sonrası Nihal Atsız Orhun Dergisi’ni çıkarmaya başlamıştır. Bu dergide, o dönemde liselerde ders kitabı olarak okutulan öğrenim biçiklerindeki (kitap) yanlışlıkları dile getirmesi üzerine 1933’te bakanlık buyruğuna alınmış, Orhun dergisi de kapatılmıştır. Dokuz ay bakanlık buyruğunda çalışmıştır. Nihal Atsız, 1934 te Kasımpaşa’daki Deniz Gedikli Hazırlama Öğrenekliği’ne (Okulu) Türkçe öğretmeni olarak atanmıştır.

Nihal Atsiz Bey, Türkiye’de Türkler’i tanıtma, sevdirme, bilinçlendirme görevini en iyi yapabilen bir öncü idi. Onun Türkiye’de yönetime gelmesini yada yönetime gelecekleri yetiştirme olanaklarından uzak tutulması Türk Gizli Bilgi Toplama Kurumunca (MİT) gerçekleştirilmiştir.

Atsız Bey’de, Atsız Beyin öğrencileri’de yakalarını güvenlik görevlilerinden kurtaramamışlardır.

Nihal Atsiz Bey, girdiği yarışlarda, karşısındakilere yenilmedi, ancak yetkililer gizli güç kullanarak onu etkisiz kılmışlardır.

Yorum bırakın